Daniel Adams-Ray

Från födseln i Nairobi, Kenya kom han till Sverige, växte upp på Lidingö och slog igenom som ”Big Danne” på den svenska rapparscenen med låten ”Mister Cool” och albumet ”Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit”. Tillsammans med Oscar Linnros som han mötte i gymnasiet bildade han gruppen Snook som också släppte skivan 2004. Daniel har sagt att Snook ligger vilande sen 2014 och att han och Oscar inte längre har kontakt eftersom de vuxit ifrån varandra. Läs mer om Snook här på sidan.

2005 vann Daniel SM-guld i freestylerap och 2006 fick han pris som ”Årets rappare”

Daniel Adams-Rays bakgrund har inte bara påverkat musiken utan även intresset för färg och form

Daniel har en examen från Berghs School of Communication i Stockholm där han fokuserade mycket på mode och modemiljöer som provhytter i affärer och butiker för en förhöjd köpupplevelse. Ur den erfarenheten sprang också hans senare projekt med klädmärket Lagom fashion som han drev tillsammans med modedesignern Nette Sandström. Lagom-kläder har sålts över hela världen och var under en tid ett mycket framgångsrikt klädmärke.

2009 bestämde han sig för att satsa på en solokarriär som för honom innebär en satsning inom ”kenyansk pop-disco-indie-punk” med influenser av Motown-, afro-, surf- och hip-hopkulturen.

2010 kom så äntligen debutskivan med fokus på samhällskritik och uppväxten i Afrika. Albumet gav fyra singlar och heter ”Svart, vitt och allt däremellan”.

Daniel träffar du säkrast på någon av de skandinaviska musikfestivalerna och eftersom han rör sig i samma kretsar som Petter föll det sig naturligt att medverka på Petters come-backlåt ”håll om mig” 2013. Kort därefter släppte Daniel sitt nya album som poetiskt kallades ”innan vi suddas ut”.

Återförening på G?

Daniel och Oscar förenades i ett engångsnummer på Gröna Lund 2014, till fansens stora förtjusning, men sen dess har bandet inte spelat ihop mer. Därefter har vi även kunnat se honom på Skansens scen under Allsång på Skansen.

Nu har han äntligen återvänt med ny musik. Bland annat skrev han en låt till sin flickvän Isabel. Han säger själv att det är första gången han skrivit en kärlekslåt till någon och att flickvännens uppskattning var måttlig, men han tillägger att det är låten hon inte är så värst förtjust i men att hon bedyrat sin tacksamhet över själva gesten.

I Maj 2016 lades en mystisk bild på Oscar och Daniel tillsammans ihop upp på Instagram av båda parterna på respektive konto och bilden fick stor uppmärksamhet av deras följare och pressen. Spekulationer kring huruvida bandet skulle återförenas och släppa nya låtar tog omedelbart fart och det kanske inte är så konstigt när de la upp bilden ihop med texten “Vi har lärt oss allt och ingenting på ett decennium sen “Är” släpptes. Men det bästa har inte hänt än.”

Sen kom det! I 22 september 2016, efter tio år utan samarbete, släppte Daniel och Oscar singeln Sitter på en dröm. Man valde att inte kalla sig Snook vid detta tillfälle och vidare har de setts tillsammans på scenen på Way Out West-festivalen och Gröna lund under 2016.

Vi får väl se var detta bär. Vi är i alla fall många som ser fram emot att höra mer från Daniel och Oscar – ihop eller som soloartister, för nog kan vi vara överens om att låtarna fastnar precis som texterna. Vem har inte nynnat på ”ta av dig din truckekeps-versen i ”Mister Cool” liksom?