Publikrekord på Storsjöyran i Östersund

2006 när Snook uppträdde på Storsjöyran i Östersund slog de publikrekord med råge då över 10 000 personer såg dem live i den ljumma sommarkvällen.

Storsjöyran kallar sig själva för Norrlands Stolthet då de en vecka om året får visa upp sin vackra natur för de som bor i söder, a.k.a. söder om Östersund och Sundsvall. 😉 Storsjöyran hade sin första festival redan 1983 vilket gör det till den äldsta musikfestivalen i Sverige med uppbyggda scener, mattält och tivolin i direkt anslutning till stadens centrum.

1983 uppträdde artister så som Ewert Ljusberg (numera president i Republiken Jämtland), Gösta Linderholm, Frösöflickorna med flera, men redan året därefter uppträdde mer rikskända artister så som Björn Afzelius, Cornelis Vreeswijk och Wilmer X. Storsjöyran startade under lite andra former redan på 60-talet, som en manifestation mot utflyttningen av Jämtland. På ett lite skämtsamt sätt utsågs Yngve Gamlin till president i Republiken Jämtland i protest mot staten och centraliseringen i Stockholm, samt i ett försök att bevisa hur humor och samhörighet kan ge kraft och förändring – något de verkligen lyckades överbevisa.

Storsjöyran idag

Idag anses Storsjöyran som en mycket välorganiserad och populär festival, både bland artister, Östersundsborna själva men framförallt för bland alla besökare. Yran växer från år till år och är nu en av Skandinaviens största festivaler med över 300 000 besökare totalt under festivalveckan.

Festivalen består av ett flertal scener, marknadsstånd, tivolin och allt som hör stadsfestivaler till. Dessutom finns en surfbukt med möjlighet till wakeboard, slackline (wakeboard med skärm bakom båt), beachvolleyboll med mera, som en beachfestival vid medelhavet.

Vad som gör just Storsjöyran så populär jämfört med andra festivaler är svårt att säga, men Norrland har en tendens att ge ro åt människan, vilket torde vara bevis nog på att denna festival inte kan vara annat än lyckad.

Kända artister genom åren

Några av de mest kända artisterna genom åren, och som lyckades slå Snooks publikrekord från 2006 är bland annat Alice Cooper, BB King, Bryan Adams, Kings of Leon, Sting, Pet Shop Boys, Motörhead och Lady Gaga. Lady Gaga hade över 26 200 personer i publikhavet på Stortorget nedanför Stortorgsscenen sommaren 2009.

2016 var det många svenska artister i ropet. Bland annat kunde vi se Lars Winnerbäck, Miriam Bryant, Little Jinder, Melissa Horn, Bob Hund och Ebbot Lundberg. Att många av de på scenen kommer från TV4´s program Så mycket bättre känns inte som någon tillfällighet.

Inför 2017 års upplaga av Storsjöyran finns än så länge bara ett fåtal namn med på listan. Laleh, Per Gessle och framför allt Alan Walker gör att vi knappast lär bli besvikna det här året heller.

Biljettpriserna för 2017 ligger på 695 kr för en dag och 1 095 kr för två dagar, så jag kan inte säga annat än att det bara är att slå till på ett par biljetter till dig och dina kompisar. Ni lär bli allt annat än besvikna. Om ni dessutom bor på festivalcampingen är årets semester fullbordad.