Musikfestivaler i Sverige

Festivaler har alltid varit ett bra sätt att samlas kring ett intresseområde med de som är likasinnade eller gillar samma saker som en själv. I Sverige finns det festivaler för det mesta man kan tänka sig, men om vi fokuserar på de festivaler som rör området musik till att börja med så är urvalet stort bara på den arenan.

Hultsfredfestivalen – This is Hultsfred

Till de största festivalerna med varierat utbud och artister från hela världen hör Hultsfredfestivalen som hållits sen 1986, men gick abrupt i konkurs 2010 på grund av för lite biljettintäckter. Festivalen har senare uppstått under nytt namn flera gånger och många anhängare åker ner och samlas varesig festivalen hålls eller ej. Hultsfred är en relativt liten ort och från början arrangerades festivalen i folkparken men i takt med att populariteten växte växte också festivalområdet.   Festivalen har besökts av artister som Joe Strummer, Van Morrison, Thåström, Oasis, Blur, Panthera, Slayer, Björk, Kenth, Black Sabbath, Marilyn Manson, 50 cent med flera.

Way out west – skönt häng i Göteborg

En prisad festival för dess innovationskraft och nytänk kring festivaler eftersom man kombinerar musikscenen med andra konstarter och lyfter fler än bara musikartister. Filmskapare, dansare, författare och graffitikonstnärer kan nämnas som några som också får fram sina verk på festivalen.

Festivalen äger rum i augusti i Göteborg och dess scener varierar lite från år till år. Festivalområdet är dock inhägnat och i trivsam miljö, nu senast beläget i Slottsskogen. Festivalen har kommit att bli en av Sveriges bästa festivaler på senare tid och många aspirerar på att få sponsra och vara med och representera sitt varumärke på området.  Festivalen har i snitt 33 000 besökare per dag under de dagar den är igång. Och 2016 firade man publikrekord.

Bråvallafestivalen – Sveriges största

Med över 50 000 besökare, och mitt i sommarens gladaste dagar, närmare bestämt i slutet av juni firar man sveriges största festival i Bråvalla Flygflottilj utanför Norrköping. Förra året 2016 togs även beslutet att öka antalet dagar från tre till fyra. Även på den här festivalen ser vi de riktigt stora namnen nämnas fler gånger om. För att nämna några av 2017 års redan bokade artister ser vi: Laleh, Linkin Park och Alesso.

Sveden Rock festival – en utsåld festival, år efter år.

En festival som tagit plats bland de internationella festivalerna. Har varit med och tävlat om att vara Sveriges största flera år och ligger belägen i Norje utanför Sölvesborg i Blekinge.

Ca 40.000 besökare hittar hit varje år och festivalen håller på i 4 dagar för alla åldrar. För många är det tradition att åka hit år efter år. Många har det som familjetradition och åker från europa för att få se sina favoritrockband uppträda. Bredden på artistutbudet tycks vara en bidragande orsak till populariteten.

Droger och alkoholvanor på festivaler

Ofta hör man om drogbeslag och berusade människor i samband med festivaler. I princip är det en sanning med modifikation, men arrangörerna har blivit allt mer medvetna med åren och idag råder högsta säkerhet på festivalområdena. Man arbetar medvetet och effektivt med att störa ut all kriminell form av verksamhet och har också full beredskap att ta hand om personer som stör festivalens arrangemang och besökare.